Ronald McDonald Kinderfonds

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen.

  Zijn er nog andere Huizen gepland in België?

  Tot op heden zijn er geen plannen voor de bouw van meer Ronald McDonald Huizen in België. Op dit moment laat het fonds slechts de bouw van één Huis toe.

  Hoeveel kost de bouw van het Ronald McDonald Huis in Jette?

  Er is 2,2 miljoen euro nodig voor de bouw van het Ronald McDonald Huis in Jette. Het is daarom dat, meer dan ooit, de vzw Ronald McDonald Kinderfonds nood heeft aan donaties. Na de opening zal het Huis jaarlijks tussen de 220.000 en de 250.000 euro vaste kosten hebben, zoals elektriciteit, verwarming, water, het salaris van de huismanager, etc. Daarenboven blijven wij vanzelfsprekend ook het project "Geef om een glimlach" financieren.

  Wat is de taak van de huismanager?

  De huismanager zal instaan voor het reilen en zeilen van het huis en zal nauw samenwerken met het ziekenhuis. De huismanager is eveneens verantwoordelijk voor het inzamelen van fondsen.

  Hoe worden de fondsen voor het Ronald McDonald Huis verzameld?

  Elk jaar worden er tijdens de herfstvakantie objecten verkocht om de vzw te steunen. De opbrengst hiervan gaat, samen met de donaties, integraal naar het Kinderfonds. Rond dezelfde periode schenken de franchisenemers van de Belgische McDonald’s restaurants 0,30 € per verkocht menu aan de vzw. Daarnaast wordt er ook het hele jaar door geld ingezameld via spaarpotten die in de McDonald’s restaurants staan en via verschillende acties die binnen of buiten de restaurants worden georganiseerd.

  Komen de ziekenfondsen tussen in de terugbetaling van de verblijfskosten?

  We onderzoeken momenteel deze mogelijkheid.

  Hoeveel kamers zullen er zijn en gaan jullie het huis nog uitbreiden ?

  Er zullen 10 kamers gebouwd worden. Dit aantal blijkt op dit moment, op basis van studies die we gevoerd hebben, voldoende. Indien dit aantal in de toekomst onvoldoende blijkt, zullen we de mogelijkheid tot meer kamers overwegen. Het Huis wordt zodanig gebouwd dat extra kamers gerealiseerd kunnen worden door er een verdieping bovenop te bouwen.

  Is het mogelijk om een kamer te reserveren?

  Neen, dat is niet mogelijk. Het ziekenhuis bepaalt welke families in aanmerking komen voor een verblijf in het Ronald McDonald Huis. Zij nemen vervolgens contact op met het Ronald McDonald Huis om de beschikbaarheid te bekijken. Afhankelijk hiervan kunnen de families al dan niet terecht in het Huis.

  Hoe lang kan ik er verblijven?

  De families kunnen er verblijven zolang hun kind wordt gehospitaliseerd.

  Hoeveel kost het verblijf?

  De kost van het verblijf zal 10 euro/nacht zijn.

  Zijn huisdieren toegelaten?

  Samenwonen met andere families houdt in dat ruimtes gedeeld worden. Hierdoor zijn huisdieren jammer genoeg niet toegestaan. Hulpdieren zijn daarentegen vanzelfsprekend welkom.

  Moet mijn ziek kindje op een bepaalde afdeling liggen?

  Elk langdurig gehospitaliseerd kind heeft het recht, en vooral de nood, om zijn familie dagelijks te zien. Dat is de reden waarom dit Huis alle families verwelkomt, ongeacht de afdeling waarop het kind ligt.

  Als mijn kind in een ander ziekenhuis verblijft, maar er toch bedden vrij zijn in het Huis, kan mijn familie er dan ook logeren?

  Indien er kamers beschikbaar zijn, zijn ouders van kinderen die in andere ziekenhuizen verblijven uiteraard ook welkom.

  Is het mogelijk een fiscaal attest te ontvangen bij een gift vanaf €40?

  Jammer genoeg is het door onvoorziene omstandigheden tot nader order niet mogelijk om fiscale attesten af te leveren.