Ronald McDonald Kinderfonds

De Huizen wereldwijd

McDonald’s hecht van oudsher veel belang aan kinderen en hun familie. Al meer dan 40 jaar lang zet McDonald’s zich met deze huizen in voor het welzijn van kinderen. Er bestaan intussen Ronald McDonald Huizen in vele landen. Het allereerste huis werd in 1974 opgericht in de Verenigde Staten, in Philadelphia. Het eerste Europese huis dateert van 1985 en staat in Amsterdam. Wereldwijd bestaan er nu meer dan 330 Ronald McDonald Huizen.

Geschiedenis

In 1974 werd in Philadelphia (USA) het allereerste Ronald McDonald Huis ter wereld geopend. De Engelse oncoloog prof. dr. Audrey Evans merkte dat er een dringende behoefte was aan een logeerhuis voor ouders die dagelijks bij hun zieke kind wilden zijn, maar die ver weg woonden van het ziekenhuis. Ze vond een geschikt huis nabij het ziekenhuis, maar zocht nog een sponsor. McDonald’s en Audrey Evans vonden elkaar. Ze spraken af dat McDonald's het Huis zou financieren en dat het de naam Ronald McDonald Huis zou krijgen, naar de mascotte van McDonald's.

Eerste Huis in Europa

Begin jaren ’80 maakt kinderkankerspecialist prof. dr. Tom Voûte in Amerika voor het eerst kennis met de Ronald McDonald Huizen. Hij is direct overtuigd van de noodzaak van zo'n Huis in Nederland en krijgt steun van McDonald's Nederland. In 1985 opent Prinses Margriet Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam, het eerste Ronald McDonald Huis in Nederland én Europa. Sindsdien is het Ronald McDonald netwerk gegroeid met nog veertien Huizen, negen Huiskamers, vier vakantieverblijven en een uniek sportcentrum.

Internationaal

Het Ronald McDonald Kinderfonds is de Belgische afdeling van Ronald McDonald House Charities. Er zijn Ronald McDonald organisaties in meer dan 63 landen over de hele wereld (cijfers 2016). De missie is overal dezelfde: bijdragen aan het welzijn van zieke kinderen en hun familie.
De Ronald McDonald Huizen vormen de oorsprong en het hart van de organisatie. Er zijn 346 Huizen in 37 landen. Het aantal Huiskamers neemt snel toe: er zijn er nu ruim 188 in 23 landen. Afhankelijk van de plaatselijke noodzaak zijn er in sommige landen andere voorzieningen. Bijvoorbeeld de Caremobile, een mobiel ziekenhuis die naar gebieden rijdt waar geen ziekenhuis in de buurt is.