Ronald McDonald Kinderfonds

Eerste Belgische Ronald McDonald Huis voor families met kinderen in het ziekenhuis

Brussel, 24 oktober 2013 – De vzw Ronald McDonald Kinderfonds kondigt de oprichting aan van het allereerste Ronald McDonald Huis in België. Sinds zijn oprichting in 2001 heeft het Kinderfonds met het project ‘Geef om een glimlach’ al meer dan 1.400 kinderen die geboren zijn met een lip-, kaak- of gehemeltespleet financieel gesteund. Het Kinderfonds gaat nu ook het eerste Ronald McDonald Huis in België bouwen. In dat huis, op het terrein van het Universitair Ziekenhuis Brussel Campus Jette, kunnen vanaf 2019 families logeren waarvan de kinderen in het ziekenhuis verblijven.

Een huis waar je je thuis voelt

Een ziek kind in het ziekenhuis schudt vaak de dagelijkse routine en samenhang van een gezin door elkaar. Dit weegt op elk lid van het gezin, ook de niet zieke broertjes en zusjes. Een plek vlakbij het ziekenhuis waar de leden van het gezin even weer gezin kunnen zijn, heeft een positieve impact op iedereen.

Een Ronald McDonald Huis biedt een leefruimte waar de families van zieke kinderen kunnen verblijven naast het ziekenhuis. "Het is meer dan ooit belangrijk om families zoveel mogelijk te betrekken bij het dagelijkse leven van hun kinderen in het ziekenhuis." zegt de heer Hervé Doyen, burgemeester van Jette. Het huis zal 10 kamers tellen voor telkens maximaal 4 familieleden. Daarnaast zullen er gemeenschappelijke ruimtes zijn, waar iedereen die dat wil, ervaringen kan uitwisselen en steun vinden bij elkaar. De families verblijven er in een niet-medische omgeving en zijn tegelijk heel dicht bij hun ziek kind.

“Het emotionele evenwicht van de kinderen is van doorslaggevend belang om hun genezingsproces goed te laten verlopen,” bevestigt prof. dr. Marc Noppen, gedelegeerd bestuurder van het Universitair Ziekenhuis Brussel, “Als ziekenhuis hebben we de financiële middelen niet om zelf te investeren in zo’n project. Het project van het Ronald McDonald Kinderfonds is goed voor de patiënt en daarom steunen we dit. Het Ronald McDonald Kinderfonds en het Universitair Ziekenhuis Brussel slaan dan ook de handen in elkaar om dit project tot een groot succes te brengen.”

Een project van lange adem

McDonald’s België en zijn 21 franchisenemers leveren een belangrijke bijdrage aan dit project van lange adem. Elk jaar tijdens de herfstvakantie schenken de Belgische McDonald’s restaurants 0,30 € per verkocht menu aan de vzw. Ook de opbrengst van de verkoop van balpennen gaat integraal naar het Kinderfonds. Daarnaast wordt geld ingezameld via spaarpotten die het hele jaar door in de McDonald’s restaurants staan en via verschillende acties die binnen of buiten de restaurants worden georganiseerd. “Er moet nog een lange weg worden afgelegd en de vzw zal allerlei initiatieven blijven nemen om de nodige fondsen te werven voor de oprichting van dit huis,” zegt een enthousiaste François Bouillon, voorzitter van de vzw Ronald McDonald Kinderfonds en franchisenemer van McDonald’s België.

Familiewaarden en uitgebreide ervaring

McDonald’s heeft altijd al veel belang gehecht aan kinderen en hun familie. Al 39 jaar lang zet McDonald’s zich met deze huizen in voor het welzijn van kinderen. Er bestaan intussen Ronald McDonald Huizen in vele landen. Het allereerste werd in 1974 opgericht in de Verenigde Staten, in Philadelphia. Het eerste Europese huis dateert van 1985 en staat in Amsterdam. Wereldwijd bestaan er nu 326 Ronald McDonald Huizen.

Hoe kunt u een steentje bijdragen aan het Ronald McDonald Huis?

U kunt een gift doen in de spaarpotten die in alle restaurants te vinden zijn of een bedrag storten op de rekening van de vzw:

vzw Ronald McDonald Kinderfonds
Karreveldlaan 73 bus 6
1180 Brussel
IBAN: BE61 3101 0000 0117
BIC: BBRUBEBB